The upside photo of this page


Ouderschap na echtscheiding

Het invulling geven aan het ouderschap ná echtscheiding gaat niet vaak zonder slag of stoot. Na één van de meest emotionele periodes uit jullie leven moeten jullie het ouderschap binnen een nieuwe toekomst vorm gaan geven. Een toekomst waarin jullie samen ouders blijven van jullie kinderen. We besteden altijd extra aandacht aan deze problematiek, zowel tijdens, als na de echtscheidingsprocedure.

 

Samengestelde Gezinnen

Wanneer gezinnen worden ‘samengevoegd’, spreken we van een (nieuw) samengesteld gezin. In 10% van de gezinnen is er sprake van een samengesteld gezin. Dit betekent dat ouders en kinderen vanuit verschillende gezinsculturen samen moeten (leren) leven in deze nieuwe situatie, ieder met eigen opvattingen en regels. Dit vergt veel flexibiliteit en aanpassingsvermogen! Na een echtscheiding krijgen kinderen in meer dan de helft van de gevallen met een samengesteld gezin. Door veel kinderen, zeker door een toename van gelijk verdeelde zorg na echtscheiding (co-ouderschap), wordt er door kinderen geleefd in verschillende gezinnen tegelijkertijd, wat het nog ingewikkelder maakt.

Onderzoek

Uit onderzoek blijkt dat de gevolgen van samengestelde gezinnen worden onderschat. Nieuwe relaties waarbij sprake is van een samengesteld gezin, eindigen in twee derde van de gevallen zelfs tot een breuk. Problemen binnen het samengestelde gezin worden vaak als reden van de breuk gegeven.

Nieuwe afspraken

Een nieuwe situatie vraagt om het maken van nieuwe afspraken. Bespreek verwachtingen, wensen en maak samen afspraken en regels. Door een goede communicatie kunnen problemen worden opgelost en nieuwe problemen worden voorkomen.
Reacties zijn gesloten.