Echtscheiding: kinderen samen? Regel jullie scheiding samen!

Gaan jullie scheiden en hebben jullie kinderen samen? Regel dan jullie scheiding samen!

Als ouders hebben jullie ook ná de scheiding de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de verzorging en opvoeding van jullie kinderen. Wanneer er kinderen bij de scheiding zijn betrokken is het éxtra belangrijk om jullie scheiding op een goede, respectvolle manier te regelen. Gelukkig zijn ouders in scheiding het hierover vaak samen eens: ‘ze willen het beste voor hun kinderen’.

Binnen een mediationtraject is er aandacht voor jullie onderlinge communicatie. Wanneer het nu lukt om met elkaar in gesprek te blijven en samen afspraken te maken, dan zal dat in de toekomst ook veel beter lukken. Daarmee leggen jullie nu al een goede basis voor een nieuwe toekomst.

Belang van de kinderen voorop

Wanneer er kinderen bij een echtscheiding zijn betrokken, nemen ze altijd een centrale rol in, in het proces. De belangen van de kinderen staan voorop. Alvorens tot concrete afspraken te komen met betrekking tot de zorg- & omgangsregeling, doen we mogelijk een stapje terug. We brengen eerst in kaart wat voor jullie kinderen belangrijk is.

Maar wat is voor de kinderen echt belangrijk? Waarbij zijn zij het meeste gebaat? Waarmee moeten jullie als ouders rekening houden? Verschillende factoren zijn hierbinnen van belang, zoals bijvoorbeeld: de leeftijd van de kinderen en hun persoonlijke karakter. Wanneer de antwoorden op deze vragen zijn gevonden, kan worden gekeken naar een praktische invulling van de afspraken. De afspraken over jullie minderjarige kinderen worden vastgelegd in een ouderschapsplan.

Echtscheiding of vechtscheiding?

Bij Wijnands Mediation begeleiden we uitsluitend echtscheidingen op gemeenschappelijk verzoek. Het grootste voordeel van een gemeenschappelijk verzoek is dat jullie binnen een moeilijke periode blijven communiceren én jullie zelf de afspraken voor een nieuwe toekomst in de hand hebben. Wanneer ieder zijn of haar belangen laat behartigen door een advocaat, zien we in de praktijk dat de relatie tussen ouders vaak extra onder druk komt te staan. Dat is onwenselijk en wat ons betreft onnodig. Standpunten verharden, de onderlinge verhoudingen verslechteren. Het risico om in een langdurige vechtscheiding te belanden, ligt op de loer. De rechter is uiteindelijk diegene die een uitspraak doet. Deze leidt zelden tot tevredenheid bij beide ouders. Dit bemoeilijkt het nakomen van de afspraken en de toekomstige verhoudingen en communicatie alleen maar negatief.

Ouders en kind

10 tips

Hoewel ieder situatie anders is, volgen 10 tips die jullie en jullie kinderen kunnen helpen rondom de scheiding.

  1. Betrek de kinderen niet in jullie onderlinge conflicten.
  2. Praat als ouders samen met jullie kinderen.
  3. De scheiding is niet de schuld van de kinderen.
  4. De liefde voor een kind blijft altijd.
  5. De scheiding is definitief, geef geen valse hoop.
  6. Probeer waar kan onzekerheden weg te nemen, snel duidelijkheid over praktische zaken is in ieders belang.
  7. Voorkom loyaliteitsconflicten. Een kind hoeft niet te kiezen!
  8. Praat met respect over de andere ouder.
  9. Laat een kind, kind zijn. De kinderen zijn niet verantwoordelijk voor de afspraken die moeten worden gemaakt. Maak als ouders de afspraken samen, in het belang van de kinderen. 
  10. Kinderen hebben tijdens en na een scheiding veel steun en uitleg nodig. Geef deze steun, samen met anderen uit de directe omgeving van de kinderen, bijvoorbeeld familie, school etc. 
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *