Echtscheiding & Mediation
Samen afspraken maken voor een nieuwe toekomst
Wanneer u heeft besloten te scheiden, moet er veel worden geregeld binnen een onzekere periode. Het is daarom belangrijk dat u binnen dit traject goed wordt begeleid.
Een mediator helpt u om samen tot goede afspraken te komen. De mediator is neutraal en onpartijdig. Hij heeft geen belang bij de uitkomst van de door u gemaakte afspraken en behartigt de belangen van u beiden.
Als er (minderjarige) kinderen bij de echtscheiding zijn betrokken is er voor hen altijd extra aandacht. Bij het maken van de afspraken staan de belangen van de kinderen voorop. Kinderen nemen binnen het mediationtraject dan ook altijd een centrale rol in.
Afspraken met betrekking tot de kinderen worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Afspraken met betrekking tot de financiën worden vastgelegd in een convenant. De mediator draagt er zorg voor dat er namens u een verzoekschrift tot echtscheiding wordt ingediend.
Bent u getrouwd? Of heeft u uw partnerschap laten registreren én heeft u samen minderjarige kinderen? Dan is een beschikking van de rechter nodig om te kunnen scheiden. Een beschikking is een rechterlijke uitspraak in een verzoekschriftprocedure.
Er zijn twee manieren om een verzoekschrift tot echtscheiding in te dienen. U kunt een éénzijdig verzoekschrift tot echtscheiding laten indienen bij de rechtbank. Hierbij heeft ieder van u een eigen advocaat, die binnen de echtscheiding uw belangen behartigt. De rechter doet vervolgens uitspraak.
Ook kunt u samen een gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding laten indienen. U maakt samen afspraken over bijvoorbeeld de kinderen, de woning en de overige financiële zaken. Onder leiding van de mediator werkt u toe naar gezamenlijk gedragen oplossingen, die voor u beiden goed werken.
De mediator legt de door u gemaakte afspraken vast in een ouderschapsplan en een echtscheidingsconvenant. Vervolgens wordt er namens u beiden een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding ingediend (advocaat). De advocaat verzoekt de rechter om de door u gemaakte afspraken op te nemen in zijn uitspraak (vastgelegd in een beschikking). De door u gemaakte afspraken worden daarmee gerechtelijk afdwingbaar. Ze verkrijgen een zogenoemde executoriale titel. Dit geeft u beiden in de toekomst extra zekerheid dat de gemaakte afspraken ook worden nagekomen.
Woont u Samen en gaat u uit elkaar? Een procedure via de rechtbank is dan niet nodig (wanneer u het samen eens bent zelfs niet mogelijk!)
Als samenwoners heeft u niet automatisch een juridische band met elkaar. Soms is deze onderling gecreëerd door het opstellen van een notarieel samenlevingscontract. Soms zijn hierin afspraken opgenomen hoe de onderlinge relatie in dat geval dient te worden beëindigd.
Heeft u samen het ouderlijk gezag over minderjarige kinderen? Dan is bij het uit elkaar gaan het opstellen van een ouderschapsplan verplicht. De verplichting hangt namelijk samen met het ouderlijk gezag. Daarmee bent u juridisch vertegenwoordiger van het kind. Aangezien er geen rechter aan te pas komt, wordt er niet gecontroleerd of u daadwerkelijk een ouderschapsplan heeft opgesteld. Pas wanneer er onderlinge onenigheid is en uiteindelijk de gang naar de rechter wordt gemaakt, zal blijken dat het ouderschapsplan ontbreekt. De kans is groot dat u alsnog door de rechter op uw verantwoordelijkheid als ouders wordt gewezen, en wordt verwezen naar een mediator wanneer het niet lukt om samen een ouderschapsplan op te stellen.
Heeft u vragen naar aanleiding van dit onderwerp? Of wilt u advies in uw persoonlijke situatie? Neem dan contact op.
Bereken zelf de kosten van uw echtscheiding.
Vrijblijvend advies & antwoord op uw vragen binnen een persoonlijk gesprek.