Echtscheiding & Alimentatie
Kinder- & Partneralimentatie berekend, aan de hand van het Rapport Alimentatienormen
Als ouders bent u verplicht te voorzien in de kosten van zorg- & opvoeding van uw kinderen. Het betreft wettelijk een levenslange onderhoudsplicht. Echter moeten ‘kinderen’ vanaf de leeftijd van 21 jaar behoeftigheid aantonen. Ze zijn behoeftig wanneer ze niet beschikken of kunnen beschikken over de middelen om in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Dit betekent dat de onderhoudsplicht in ieder geval bestaat tot het kind de leeftijd van 21 jaar heeft bereikt. Tot deze leeftijd speelt behoeftigheid namelijk geen rol.
De verplichting om bij te dragen in de kosten eindigt niet wanneer u gaat scheiden. Na een scheiding zullen de kosten van de kinderen moeten worden verdeeld. Deze betaling wordt in de volksmond: (kinder)alimentatie genoemd. De hoogte van de te betalen alimentatie is afhankelijk van: het netto gezinsinkomen ten tijde van het huwelijks (samenleven), het aantal kinderen in het gezin, de leeftijden van de kinderen, de omgangsregeling én de draagkracht van de ouders.
Op deze website vindt u allerlei informatie rondom het verdelen van de kosten van de kinderen. Wie zijn er zoal onderhoudsplichtig voor een kind? Hoe werkt alimentatie in het geval van co-ouderschap? En wat gebeurt er wanneer er iets wijzigt in uw inkomen?
Om te bepalen wie en óf er alimentatie moet worden betaald, is het allereerst van belang om te kijken naar wie er zoal onderhoudsplichtig is. Samengevat zijn dit: juridisch ouders, niet-juridisch ouders met ouderlijk gezag, stiefouders en verwekkers onder bepaalde omstandigheden.
Als juridisch ouder ben je onderhoudsplichtig voor je kind. Je bent juridisch ouder doordat je bijvoorbeeld de moeder bent uit wie het kind is geboren. Of wanneer je de vader of moeder bent, gehuwd met de moeder uit wie het kind is geboren. Je kunt ook juridisch ouder worden doordat je ongehuwd bent, maar het kind voor of na de geboorte hebt erkend.
Als verwekker van een kind ben je ook onderhoudsplichtig, mits het kind naast de moeder, geen andere juridisch ouder heeft (niet in een familierechterlijke betrekking staat tot een andere ouder). Je hoeft dus zelf geen juridisch ouder te zijn, om toch onderhoudsplichtig te kunnen zijn. (Waarbij overigens een biologisch vader niet persé de verwekker is!)
Ook wanneer je geen juridisch ouder bent, maar wel het ouderlijk gezag hebt over een kind (bijvoorbeeld wanneer een kind vóór 1 april 2014 is geboren binnen een geregistreerd partnerschap, waarbij het kind niet door de vader of duo-moeder is erkend) ben je onderhoudsplichtig. Ook na een scheiding blijven het ouderlijk gezag én daarmee de onderhoudsplicht in stand.
Een stiefouder is onderhoudsplichtig voor de kinderen van zijn/haar partner, indien hij met deze partner is gehuwd of een geregistreerd partnerschap heeft. Een aanvullende voorwaarde is dat het kind tot het gezin van de stiefouder behoort. Na een scheiding is een ex-stiefouder niet langer onderhoudsplichtig.
De regels betreft juridisch ouderschap, ouderlijk gezag en de wettelijke onderhoudsplicht zijn niet eenvoudig! In uw situatie zal worden gekeken wie de onderhoudsplichtigen zijn en hoe de verdeling van de kosten van de kinderen moet worden vastgesteld.
Heeft u vragen naar aanleiding van deze informatie? Wilt u alimentatie laten berekenen, een second opinion óf een herberekening in verband met gewijzigde omstandigheden? Neem dan contact op.
Bereken zelf de kosten van uw echtscheiding.
Vrijblijvend advies & antwoord op uw vragen binnen een persoonlijk gesprek.