Mediation & Echtscheiding
Samen afspraken maken voor een nieuwe toekomst
Wat houdt bemiddeling bij echtscheiding, ook wel mediation bij echtscheiding genoemd, in? En wat doet een mediator precies? Bestaat er ook verplichtte mediation bij echtscheiding? En heb je een advocaat nodig?
Wanneer U heeft besloten te gaan scheiden, gaat U een onzekere periode tegemoet. Binnen een emotioneel zware tijd, moeten er samen veel zaken worden besproken en geregeld. Het is vaak niet eenvoudig om binnen deze moeilijke periode, juiste beslissingen te nemen. Een echtscheidingsmediator kan U tijdens deze periode begeleiden. Hij of zij is een neutrale derde partij, die voor U beiden werkt en daarmee onpartijdig is. Het doel is om in onderling overleg tot afspraken te komen, waarin U zich beiden kunt vinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het overeenkomen van een omgangsregeling, afspraken over de gezamenlijke woning & het verdelen van de boedel.
Wanneer u uit elkaar gaat en gehuwd bent, dan wel samen een geregistreerd partnerschap hebt gesloten, is een procedure via de rechter nodig. (In het geval van een geregistreerd partnerschap is dit overigens alleen het geval wanneer U samen minderjarige kinderen heeft). Een verzoek tot echtscheiding doen kan op twee manieren, namelijk: een Gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding & via een éénzijdig verzoek tot echtscheiding.
Alleen een advocaat kan de gang naar de rechter maken. Dit betekent dat wanneer U wilt scheiden, er altijd een advocaat benodigd is. U kunt er voor kiezen om samen één advocaat te nemen. U maakt in dat geval samen de afspraken en legt deze vast in een ouderschapsplan en/of een echtscheidingsconvenant. De advocaat dient dan namens U beiden een gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding in bij de rechtbank.
Door samen in overleg de echtscheiding te regelen, kunt U op een respectvolle manier een periode goed afsluiten. U maakt afspraken die voor U beiden goed werken. Bovendien legt U op deze wijze een goede basis voor een nieuwe toekomst. Een toekomst waarin U bijvoorbeeld samen ouders blijft van Uw kinderen.
Wanneer één van de partners stelt dat het huwelijk duurzaam is ontwricht, gaat de rechter hier in mee en zal de echtscheiding worden uitgesproken. Je hebt geen toestemming nodig van je partner om te kunnen scheiden.
Wanneer Uw partner niet wil meewerken aan de scheiding, kunt u zich ieder wenden tot een eigen advocaat. De advocaten zullen opkomen voor de belangen van hun eigen cliënt, waardoor U het risico loopt in een vechtscheiding te belanden. De procedures duren veel langer en zijn daarmee vaak veel duurder. Ook komt de onderlinge relatie veelal onder grote druk te staan. Dit bemoeilijkt de relatie in de toekomst vaak aanzienlijk,vooral wanneer U samen kinderen heeft & nog samen verder moet, als ouders van de kinderen.
Mediation vindt altijd plaats op basis van vrijwilligheid en kan niet worden verplicht. Wel gebeurt het dat de rechter partijen tijdens een procedure alsnog verwijst naar een mediator. De lopende gerechtelijke procedure wordt dan tijdelijk stilgelegd. Het doel is dat partijen, onder begeleiding van een mediator, alsnog samen overeenstemming bereiken. Wanneer het maken van afspraken toch niet lukt, of wanneer één van de partijen met de mediation wil stoppen, zal de gerechtelijke procedure worden vervolgd. Dit heet Mediation naast Rechtspraak.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim.
Wijnands Mediation begeleidt Uw gehele echtscheiding. De mediator, tevens Register Financieel Echtscheidingsadviseur, helpt U bij het maken van alle afspraken, welke vervolgens worden vastgelegd. Namens U wordt er vervolgens een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding ingediend. De rechter zal de door U samen gemaakte afspraken vervolgens opnemen in een Beschikking (beslissing). De onderling gemaakte afspraken worden daarmee rechtsgeldig, ofwel gerechtelijk afdwingbaar (executoriale titel). De beschikking wordt vervolgens ingeschreven bij de gemeente waar U bent gehuwd. De echtscheiding is daarmee definitief.
Hieronder vindt U informatie over echtscheiding, het beëindigen van een geregistreerd partnerschap & het beëindigen van een samenleving, aan de hand van 6 thema’s.
Vindt U niet de antwoorden die U zoekt? Neem dan contact op. We beantwoorden uw vragen graag.
Bereken zelf de kosten van uw echtscheiding.
Vrijblijvend advies & antwoord op uw vragen binnen een persoonlijk gesprek.